Smaki wina

Rodzajów i smaków wina jest bardzo wiele. Każde Państwo ma wino, które charakterystyczne jest tylko w tym określonym państwie. Jednak nieodzownym elementem każdego wina alkohol wytwarzany w procesie fermentacji alkoholowej z owoców, zbóż czy innych produktów.

Wina czerwone najczęściej wykonuje się z winogron, czarnej porzeczki, truskawki lub jagody. Wina białe natomiast z agrestu, białej porzeczki czy jabłek. Regały na wino do piwniczki to doskonałe miejsce by przechowywać swój ulubiony napój.

Wina różnią się również ilością procentową alkoholu. Tak np wyróżnić możemy wina słabe mają od 6-10 % alkoholu. Trochę mocniejsze od 10-13% Wina deserowe podawane najczęściej w restauracjach mają od 14-18%.

Wina możemy również podzielić ze względu na procentową zawartość cukru jaka się w nich znajduje. W winach słodkich znajduje się od 7 do 12 % cukru, wina półsłodkie zawierają od 3-5% cukru. Wina o mniejszej ilości procentowej cukru to wina wytrawne.