Wino jako dodatek do dań

Wino to nierozłączny element niektórych potraw. Jego smak sprawia, że niektóre dania po prostu nie smakują bez niego. Jednak aby wino dobrze smakowało powinno być odpowiednio dobrane do potrawy. Dodatkowo każde wino powinno mieć odpowiednią temperaturę aby nie straciło swojego smaku.

Tak np wina biała wytrawne i półwytrawne powinny być podawane w temperaturze od 9-12 stopni , czerwone wytrawne w temperaturze w 15-18 stopni,  półsłodkie od 13-16 stopni. Jak widać każdy rodzaj wina powinien być podawany  w innej temperaturze.

Należy jednak pamiętać że nie każde wino pasuje do każdego rodzaju dania. Aby obiad z winem tworzył jedną harmonijną całość należy pamiętać o zachowaniu kontrastu smaków.

Tak np do ryb podawane jest przeważnie wino białe półwytrawne bądź wytrawne. Do serów dobrze pasuje wino białe wytrawne  lub czerwone półwytrawne. Do mięsa czerwonego dobrze pasować będzie wino czerwone wytrawne i półsłodkie. Czerwone wino wytrawne dobrze skomponuje się również z wędlinami czy dziczyzną.

Jak widać z przykadów nie jest łatwo dobrać wino do dań . Jednak doświadczenie i wyczucie smaku sprawią że z czasem bez trudu będziemy wiedzieli jakie wino dobrać do jakiego dania